#lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Słodko-pikantny gulasz z dodatkiem dżemu truskawkowego
1 kg łopatki wieprzowej,
3 liścia laurowe,
4 ziela angielskie,
garść suszonej marchwi,
garść suszonej pietruszki,
garść suszonego selera,
szklanka pikantnego ketchupu,
150 g dżemu truskawkowego ŁOWICZ,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
0,5 łyżeczki ostrej papryki,
woda,
olej do smażenia.
Łopatkę kroimy w większą kostkę.
Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy mięso, chwilę podsmażamy.
Następnie wlewamy wodę, tyle aby zakryła mięso, dodajemy liście i ziele angielskie oraz suszone warzywa.
Dusimy około 10-15 minut.
Następnie dodajemy ketchup i dżem truskawkowy.
Doprawiamy do smaku.
Dusimy do miękkości mięsa około 20 minut.
Podajemy z ulubinymi dodatkami.
Smacznego 😉