Śledzie w sosie pomidorowym z papryką i cebulą
500 g śledzi marynowanych,
1 cebula duża,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego,
sól do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka kurkumy,
1 łyżka gorczycy,
pół łyżeczki ostrej papryki.
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy, wrzucamy cebulę z czosnkiem i chwilkę podsmażamy. Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą i wlewamy do cebuli, dusimy na małych ogniu.
Paprykę konserowową kroimy w paseczki i dodajemy do patelni. Wrzucamy również liść laurowy, ziele angielskie, gorczycę i pieprz. Przyprawiamy do smaku. Dusimy około 5 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
Filety śledziowe kroimy w zgrabne paski. Do słoika na przemian wykładamy troszkę śledzi i polewamy kilkoma łyżkami sosu. Na końcu powinien znaleźć się sos.
Tak przygotowane śledzie przechowujemy w lodówce.
Smacznego 😉