Bardzo lubię ptasie mleczko, w sumie to mój najlepszy słodki dodatek do herbaty. Postanowiłam więc, przygotować ciasto przypominające te małe słodkie cukiereczki. Przyznam, że wyszło mega smaczne.
Lekkie, słodkie, mięciutkie z dodatkiem herbatników i białej czekolady to istne niebo w gębie. Takie ciasto możemy podać z dodatkiem sezonowych owoców. Zmiksowane truskawki na pewno się odnajdą w takim cieście 😉
Ciacho przygotujecie w dosłownie 15 minut, potrzebny tylko mikser, łyżka i blaszka 😉
Żółtka jajek możemy użyć do przeróżnych wypieków drożdżowych.
SKŁADNIKI:
- 250 g białek (z 6-7 jajek),
- 500 g serka naturalnego,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- 100 ml wrzątku,
- około 200 g herbatników ciemnych,
- biała czekolada,
- dodatkowo możemy użyć olejku śmietankowego lub waniliowego.
WYKONANIE:
Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i wystarczy 15 minut aby je przygotować.
Ciasto zaczniemy od ubicia białek. Białka ubijamy na sztywną piankę. Do ciasta potrzebujemy 250 g białek czyli około 6-7 jajek. Żółtka możemy wykorzystać do przygotowania pączków lub innych wypieków.
Gdy już białka się ubiły i pianka jest sztywna, dodajemy serek naturalny. Jeżeli chcemy możemy wykorzystać serek waniliowy, wtedy wystarczy wsypać mniej cukru pudru lub ewentualnie spróbować i dostosować słodkość pod swój gust.
Do ubitych białek dodajemy stopniowo serek śmietankowy i miksujemy na wolnych obrotach. Następnie dodajemy cukier puder i miksujemy do połączenia się składników. Ja dodałam dwie łyżki, ale jak pisałam powyżej, najlepiej jest słodkość dostosować pod siebie.
Dodatkowo możemy dodać olejek waniliowy lub śmietankowy dla podkręcenia smaku.
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Na blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Nie musimy tego robić, ale ciasto łatwiej będzie wyjąć z blaszki.
Następnie wykładamy herbatniki. Ja użyłam czarnych herbatników, ale mogą to być kakaowe lub zwykłe maślane.
Gdy już żelatyna nam przestygła dodajemy ją do masy śmietankowej, dokładnie mieszamy.
Masę wykładamy na herbatniki. Ja wykładam na początku delikatnie łyżką, aby herbatniki nie poszły w górę. Następnie delikatnie wlewam ciasto i łyżką delikatnie wyrównuje.
Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i polewamy ciasto. Chowamy do lodówki na chwilę.
Ciasto przechowujemy w lodówce.
Ciasto jest bardzo delikatne i rozpływające się w ustach.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku ciasta 😉
Jeżeli spodobał Ci się przepis wyślij mi zdjęcie z przygotowań i efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉
Życzę udanych wypieków 😉
Gosia.