Mięciutki, puszysty, delikatny, słodki, aksamitny po prostu najcudowniejszy. Sernik mimo wszystko jest bardzo prosty w przygotowaniu. Ja przygotowałam sernik na wafelkach śmietankowych, ale możemy użyć herbatników lub biszkoptów.
SKŁADNIKI:
- 1kg sera z wiaderka,
- serek mascarpone,
- puszka mleka słodzonego zagęszczonego,
- 4 galaretki truskawkowe ( dwie do masy serowej i dwie na wierzch),
- 1 łyżka żelatyny,
- około 500 g truskawek,
- wafelki śmietankowe lub herbatniki, biszkopty.
WYKONANIE:
Na początku rozpuszczamy dwie galaretki truskawkowe w 300 ml i studzimy.
Twaróg sernikowy wrzucamy do miski, dodajemy serek mascarpone i mleko zagęszczone słodzone. Całość miksujemy do połączenia się składników.
Żelatynę rozpuszczamy w około 50 ml wody i studzimy.
Dodajemy żelatynę do masy serowej i mieszamy.
Na koniec wlewamy ostudzone galaretki i dokładnie wszystko mieszamy.
Blaszkę o wymiarach 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia aby łatwiej było nam wyjąć ciasto. Następnie wykładamy wafelki. Możemy użyć biszkoptów lub herbatników.
Masę serową wlewamy na ułożone wafelki.
Całość chowamy do lodówki aby stężało.
Dwie galaretki truskawkowe rozpuszczamy w litrze wody i odstawiamy do wystudzenia.
Truskawki myjemy i kroimy na pół. Układamy na stężonym cieście.
Na truskawki wlewamy tężejącą się galaretkę. Ciasto chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego 😉