Mięciutki, puszysty, delikatny, słodki, aksamitny z owocową nutą brzoskwiń. Sernik mimo wszystko jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Zapraszam również po przepisy na inne moje serniki SERNIK KRÓLEWSKI, SERNIK Z MLEKIEM W PROSZKU NA HERBATNIKACH.
Taki serniczek to idealna propozycja na coś słodkiego do kawki 😉
SKŁADNIKI:
CIASTO:
- 2,5 szklanki mąki pszennej,
- 300 g masła,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3/4 szklanki cukru.
MASA SEROWA:
- 1 kg sera z wiaderka,
- opakowanie budyniu,
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- opakowanie cukru waniliowego,
- 100 ml oleju.
DODATKOWO:
- 4-5 brzoskwiń.
SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Wbijamy jajka i wrzucamy pokrojone w kostkę masło. Całość zagniatamy na jednolite ciasto. Jeżeli jest zbyt lepiące możemy delikatnie dosypać mąki.
Ciasto dzielimy na dwie równie części i chowamy do lodówki na godzinkę.
W tym czasie możemy przygotować masę serową.
o misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Całość miksujemy do uzyskania jasnej masy.
Następnie dodajemy ser, proszek budyniowy, cukier waniliowy i olej. Wszystko miksujemy do połączenia się składników.
Blaszkę o wymiarach 17×27 cm wykładamy papier do pieczenia. Następnie jedną część ciasta kroimy w 0,5 cm plastry i układamy na blaszce. Całość ładnie wyrównujemy.
Na ciasto wlewamy masę serową.
Brzoskwinie obieramy i pozbywamy się pestek. Następnie kroimy w piórka.
Brzoskwinie układamy na masie serowej.
Na koniec wykładamy drugą część ciasta. Ciasto możemy łamać na mniejsze kawałki lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ciasto pieczemy w 175 stopniach góra dół. Po tym czasie należy wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik do całkowitego wystudzenia.
Dodatkowo możemy sernik posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną czekoladą.
Gotowe 😉