Sernik na zimno z truskawkową galaretką
125 g biszkoptów okrągłych,
1 szklanka naparu z herbaty,
500 g twarogu,
250 g serka mascarpone,
2 serki waniliowe ( po150g),
2-3 łyżki cukru pudru,
500 ml śmietany 30%,
4 galaretki truskawkowe.
Herbatę zaparzamy i studzimy.
Biszkopty nasączamy w herbacie i wykładamy na formę (25×25).
2 galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Do twarogu dodajemy serek mascarpone i serki waniliowe, miksujemy.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno i delikatnie łączymy z twarogiem.
Dodajemy tężejącą galaretkę.
Mieszamy i wlewamy do formy.
Wstawiamy do lodówki.
2 galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Tężejącą wlewamy delikatnie na wierzch ciasta.
Schładzamy w lodówce aż galaretka stężeje całkowicie.
Przechowujemy lodówce.
Smacznego 😉
4 komentarze
Uwielbiam serniki na zimno! Szczególnie kiedy na dworze upał i nie wiadomo, czego się chce 😉
https://bitasmietanka.blogspot.com
😉
sernik to gwarancja udanego podwieczorku
😉