Przepyszna sałatka, szybka w wykonaniu. Fajnie sprawdza na domową imprezę ze znajomymi. Sałatka może również sprawdzić się na śniadanie lub kolację. Jeżeli nie przepadamy za majonezem możemy użyć samego jogurtu i na odwrót. Połączenie świeżych warzyw oraz mięsa z kuraczaka i kabanosów idealnie łączą się z sosem i dają świetny efekt smakowy. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- pół główki kapusty lodowej,
- główka kapusty,
- puszka kukurydzy,
- czerwona papryka,
- czerwona cebula,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 1 pomidor,
- 200 g kabanosów,
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2-3 łyżki majonezu,
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego.
WYKONANIE;
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę przyprawiamy solą i pieprzem i słodką papryką. Smażymy na łyżce oleju na złoty kolor.
Warzywa myjemy. Ogórka i cebulę obieramy. Z papryki pozbywamy się gniazd nasiennych. Cebulę kroimy w piórka. Paprykę, ogórka i pomidora kroimy w kostkę. Kapustę rwiemy na mniejsze części.
Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy kurczaka, i pokrojone w kostkę kabanosy.
Majonez mieszamy z jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do sosu.
Sos łączymy z warzywami i mięsem, dokładnie mieszamy.
Podajemy jako przystawkę.
Smacznego 😉