Sałatka ze świeżych warzyw z fetą i kabanosami

Szpileczki i babeczki

W powietrzu zaczynamy powoli czuć wiosnę, a razem z wiosną pojawią się świeże warzywa prosto z krzaczka. Smak zerwanych warzyw prosto z ogródka w niczym nie przypomina tych kupionych w sklepie zimą. Wiadomo czasami nachodzi nas ochota na pomidora czy ogórka i kusimy się na ich kupno. Aby podkręcić trochę smak warzyw przygotowuję sos i dodaję różne dodatki. Tym razem przygotowałam sałatkę warstwową z dodatkiem sera feta i kabanosów. Sałatka ułożona warstwowo z warzyw, fety i kabanosów fajnie się prezentuję, idealnie nada się na imprezowy stół. Polecam 😉

SKŁADNIKI;

  • pół główki sałaty lodowej,
  • 1 pomidor,
  • 1 ogórek,
  • 1 czerwona papryka,
  • 150 g kabanosów,
  • 150 g sera feta.

sos;

  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżka płaska przyprawy do sałatek,
  • szczypta ostrej papryki.

WYKONANIE;

Musztardę, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą.

Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, sałatę wiemy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w kosteczkę, a pomidora piórka. Kabanosy i ser feta kroimy w kostkę.

Do średniej salaterki wykładamy połowę sałaty, polewamy 3 łyżkami sosu.

Następnie wykładamy pomidory, ogórki i paprykę. Polewamy 3 łyżkami sosu. Dalej układamy ser feta i kabanosy. Na koniec wykładamy sałatę i polewamy resztą sosu.

Podajemy z grzankami.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies