W powietrzu zaczynamy powoli czuć wiosnę, a razem z wiosną pojawią się świeże warzywa prosto z krzaczka. Smak zerwanych warzyw prosto z ogródka w niczym nie przypomina tych kupionych w sklepie zimą. Wiadomo czasami nachodzi nas ochota na pomidora czy ogórka i kusimy się na ich kupno. Aby podkręcić trochę smak warzyw przygotowuję sos i dodaję różne dodatki. Tym razem przygotowałam sałatkę warstwową z dodatkiem sera feta i kabanosów. Sałatka ułożona warstwowo z warzyw, fety i kabanosów fajnie się prezentuję, idealnie nada się na imprezowy stół. Polecam 😉
SKŁADNIKI;
- pół główki sałaty lodowej,
- 1 pomidor,
- 1 ogórek,
- 1 czerwona papryka,
- 150 g kabanosów,
- 150 g sera feta.
sos;
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki oleju,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka płaska przyprawy do sałatek,
- szczypta ostrej papryki.
WYKONANIE;
Musztardę, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy mieszamy ze sobą.
Ogórka obieramy i kroimy w kostkę, sałatę wiemy na mniejsze kawałki. Paprykę kroimy w kosteczkę, a pomidora piórka. Kabanosy i ser feta kroimy w kostkę.
Do średniej salaterki wykładamy połowę sałaty, polewamy 3 łyżkami sosu.
Następnie wykładamy pomidory, ogórki i paprykę. Polewamy 3 łyżkami sosu. Dalej układamy ser feta i kabanosy. Na koniec wykładamy sałatę i polewamy resztą sosu.
Podajemy z grzankami.
Smacznego 😉