Tak przygotowana sałatka to świetna przystawka na domową imprezę, śniadanie jak i kolację. Sałatkę możemy również zapakować do lunchboxa.
Sałatka jest pożywna, pikantna i mega smaczna. Kurczak, makaron oraz warzywa to połączenie idealne.
Zachęcam również po inne moje sałatki np: WARSTWOWA SAŁATKA GYROS, SAŁATKA Z TORTELLINI I KURCZAKIEM, SAŁATKA Z KURCZAKIEM I SEREM FETA Z SOSEM MUSZTARDOWO – MIODOWYM
A Wy lubicie takie syte sałatki?
SKŁADNIKI:
- 1 podwójna pierś z kurczaka +sól pieprz i słodka papryka,
- 1 mała kapusta pekińska,
- 5 kiszonych lub konserwowych ogórków średniej wielkości,
- puszka kukurydzy,
- 1 czerwona cebula,
- pół czerwonej papryki,
- szklanka makaronu orzo,
- kabanosy amerykańskie,
- 5 łyżek majonezu,
- 4 łyżki pikantnego ketchupu.
WYKONANIE:
Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Pierś z kurczaka kroimy w małą kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu oraz słodkiej papryki. Przyprawy dodajemy wedle uznania.
Do ugotowanego makaronu dodajemy usmażonego kurczaka. Następnie dodajemy kukurydzę z puszki uprzednio odsączoną z zalewy. Ogórki kiszone, czerwoną cebulę oraz paprykę kroimy w małą kostkę. Przygotowane warzywa dodajemy do reszty składników.
Dodajemy również kabanosy pokrojone w mniejsze kawałki oraz poszatkowaną kapustę pekińską.
Majonez mieszamy z ketchupem. Dodajemy do pozostałych składników. Całość dokładnie mieszamy.
Sałatka gotowa 😉
Sałatkę przechowujemy w lodówce.
Zapraszam Was na obejrzenie filmiku z przygotowań sałatki 😉