Przepyszna sałatka królewska idealna na śniadanie, jako dodatek do obiadu i jako przystawka na imprezę. Połączenie słodyczy ananasa i kukurydzy plus ostrość kabanosów i wyrazisty smak selera to strzał w dziesiątkę. Dodatkowo sos czosnkowy podkręca smak sałatki. Taka sałatka zasmakuje każdemu. Jeżeli lubicie sałatki z selerem konserwowym do polecam również SAŁATKA SŁONECZNA , SAŁATKA CESARZA – NA IMPREZĘ I NA ŚNIADANIE oraz SAŁATKA FARMERSKA.
SKŁADNIKI:
- 250 g selera konserwowego,
- 150 g kurczaka wędzonego,
- 4 plastry ananasa z puszki,
- puszka kukurydzy,
- 150 g żółtego sera,
- 150 g kabanosów pikantnych,
- 3 jajka ugotowane na twardo,
Sos:
- 4 łyżki majonezu,
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 duże ząbki czosnku.
WYKONANIE:
Sałatka jest bardzo prosta w wykonaniu i z łatwo dostępnych składników.
Do miseczki wrzucamy odsączony z wody seler konserwowy. Kurczaka wędzonego oraz ananasa z puszki kroimy w kostkę. Dorzucamy do selera. Wsypujemy również kukurydzę z puszki odsączoną z wody. Całość delikatnie mieszamy.
Ser i kabanosy kroimy w kosteczkę. Ja użyłam sera z dodatkiem pomidorów i bazylii ale może to być zwykły żółty ser. Ser i kabanosy dodajemy do pozostałych składników.
Jajka gotujemy na twardo 7 minut. Obieramy i kroimy w większą kostkę. Dodajemy do reszty i całość delikatnie mieszamy.
Składniki sosu czyli majonez, jogurt, sól, pieprz, słodka papryka oraz przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy ze sobą.
Sos łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy.
Przygotowaną sałatkę przekładamy do czystego naczynia. Przechowujemy w lodówce.
Tak przygotowaną sałatkę podajemy jako przystawka, do dań mięsnych lub do pieczywa np: czosnkowego.
Zapraszam również do objerzenia filmiku z przygotowań sałatki krok po kroku 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś sałatkę królewską z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu 😉
Życzę udanych przygotowań 😉
2 komentarze
Bardzo lubię taką sałatkę. Dawno jej nie jadłam.
😉 polecam