Sałatka farmerska to idealny dodatek do obiadu, jako przystawka, do grilla, czy też na imprezę. Taka sałatka pasuje do mięcha, kanapek, zwykłej bułeczki czy po prostu bez żadnego dodatku.
Połączenie słodkiego ananasa i kukurydzy z kwaśnym jabłkiem i kiszonym ogórkiem to strzał w dziesiątkę. Na dodatek chrupkość kalafiora i aromatyczny smak selera to coś co zasmakuje każdemu.
Takie sałatki są bardzo sycące dzięki dodatku sera i szynki. Sałatka jest z majonezem, ale jeżeli wolimy lżejsze smaczki lub jesteśmy na diecie możemy bez problemu zastąpić ją jogurtem naturalnym lub greckim.
Ostrość sałatki też robimy według własnego gustu. Podkręcona ostrą papryką według mnie jest lepsza 😉
Zachęcam was do przygotowania takiej sałatki na różne rodzinne spotkania czy też na kolację, czy jako dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI:
- 200 g szynki ( u mnie konserwowa lecz może być ulubiona),
- 1 jabłko,
- 10 różyczek kalafiora,
- 4 plastry ananasa z puszki,
- 3 ogórki kiszone lub konserwowe,
- puszka kukurydzy,
- 150 g żółtego sera,
- seler konserwowy słoik 370 ml,
- 1 mała czerwona cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- płaska łyżeczka ostrej papryki,
- 3 łyżki majonezu ( jeżeli nie lubimy możemy zastąpić jogurtem).
WYKONANIE:
Sałatka jest prosta w wykonaniu, a czas przygotowania to dosłownie 5 minut.
Szynkę kroimy w kosteczkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Ja użyłam szynki konserwowej, ale możemy użyć innej wędliny czy też kiełbaski.
Jabłko obieramy i pozbywamy się gniazda nasiennego, kroimy w drobną kostkę.
Kalafior kroimy w drobne kawałeczki.
Plastry ananasa z puszki oraz kiszone ogórki również kroimy w kosteczkę. Kiszone ogórki możemy zastąpić konserwowymi, a ananas z puszki świeżym owocem.
Żółty ser kroimy w kostkę.
Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę.
Seler konserwowy odsączamy z wody.
Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone składniki czyli szynkę, jabłko, kalafior, ananas, kiszone ogórki, żółty ser oraz cebulę. Dodajemy również seler konserwowy, i odsączoną z puszki kukurydzę
Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz ostrą paprykę. Jeżeli wolimy łagodniejszą sałatkę pomijamy dodatek ostrej papryki.
Dodajemy również majonez i dokładnie mieszamy. Jeżeli chcecie uzyskać delikatniejszą wersję sałatki zamiast majonezu dodajemy jogurt gęsty naturalny lub grecki.
Sałatka gotowa. Sałatka farmerka lepiej smakuje na drugi dzień. Wszystkie smaki się fajnie przegryzą.
Sałatka gotowa 😉 smacznego 😉
ZAPRASZAM NA FILM 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Sałatkę farmerską z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodaje je do wpisu 😉
2 komentarze
Ciekawi mnie smak tej sałatki, bardzo oryginalna!
Połączenie jest świetne, na początku nie byłam przekonana co do połączenia takich składników, ale jak już zrobiłam to nie żałowałam.