Sałatka makaronowa z groszkiem ptysiowym
Kurczak;
1 pojedyńcza pierś z kurczaka,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka wędzonej papryki,
2 łyżki oleju do smażenia.
Pozostałe składniki;
200 g makaronu kokardki,
1 ogórek,
2 pomidory,
100 g fasolki szparagowej,
2 jajka,
150 g sera feta,
Sos;
2 łyżki musztardy,
2 łyżki miodu,
2 łyżki soku z cytyny,
4-5 łyżek oleju,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka wędzonej papryki.
Jajka gotujemy na twardo (7 minut). Studzimy, obieramy i kroimy w ósemki. Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę, przyprawiamy i smażymy do zrumienienia. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Fasolkę szparagową gotujemy do miękkości (około 5 minut) i dzielimy na mniejsze kawałki. Ogórka obieramy i kroimy w półplasterki. Pomidory kroimy w ósemki.
Składniki sosu mieszamy ze sobą.
Na dno salaterki wykładamy makaron, polewamy kilkoma łyżkami sosu. Następnie wykładamy kurczaka, ogórki i jajka, znów polewamy sosem. Dalej wykładamy pomidora, fasolkę i pokrojoną w kostkę ser feta, polewamy resztą sosu. Przed podaniem posypujemy groszkiem ptysiowym.
Smacznego 😉