Sałatka gyros z prażoną cebulką
kurczak
1 podwójna pierś kurczaka,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka curry,
oregano,
sos
5 łyżek majonezu,
5 łyżek kwaśniej śmietany,
5 ząbków czosnku,
sól i pieprz do smaku,
szczypta ostrej papryki,
Dodatkowo
1 kapusta pekińska,
1 puszka kukurydzy,
3 ogórki konserwowe,
1 duża cebula,
6 łyżek ketchupu,
2 garście prażonej cebulki,
Pierś z kurczaka kroimy w kosteczkę ,przyprawiamy i smażymy. Odstawiamy do wystudzenia. Kapustę szatkujemy. Cebulę i ogórki kroimy w kosteczkę.
Majonez mieszamy ze śmietaną , czosnkiem i przyprawami. Do miseczki wykładamy połowę mięsa, polewamy 3 łyżkami ketchupu, na to połowa kapusty, połowa sosu czosnkowego, cebula, ogórek, kukurydza, reszta mięsa, ketchup, kapusta, resztę sosu, posypujemy prażoną cebulką ( ja jeszcze dodałam na wierzch troszkę kukurydzy).
Smacznego 😉