Ryba (dorsz) po grecku
1 kg filetów z dorsza,
2 duże marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 cebula,
szklanka bulionu,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 ziela angielskie,
2 liścia laurowe,
sól i pieprz cytrynowy do smaku,
mąka do obtaczania ryby,
olej do smażenia.
Filety ryby dzielimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.
Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Smażymy 5 minut warzywa, zalewamy bulionem, dodajemy koncentrat i dusimy do miękkości.
Przyprawiamy i ponownie chwilkę dusimy. Na rybę wykładamy sos. Podajemy na zimno.
Smacznego 😉
2 komentarze
Pychotka, bardzo lubię rybkę po grecku 😀
polecam 😉