#durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
Rosół z lanymi kluskami
Rosół;
3 litry wody,
6 skrzydełek,
2 marchewki,
2 pietruszki,
1/4 selera,
mała cebula,
kawałek pora,
2 ząbki czosnku,
3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
sól i pieprz do smaku,
szczypta kurkumy,
zioła prowansalskie,
natka pietruszki.
Kluski;
1 jajko,
1,5 szklanki mleka,
3 łyżki mąki,
szczypta soli.
Do garnka wlewamy 3 litry wody zagotowujemy.
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Mięso, warzywa,liście laurowe i ziele angielskie wrzucamy do wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości około 1 godziny. Doprawiamy do smaku.
Kluseczki;
Do miski wbijamy jajko,solimy, stopniowo dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy.
Do gotującego się rosołu wlewamy bardzo cieniutkim strumieniem kluseczki,cały czas mieszając zupę. Gotujemy ok. 2 minut. Na koniec dodajemy natkę pietruszki.
Smacznego 😉