Tortille
320 g mąki pszennej,
160 ml bardzo ciepłej wody,
1/4 łyżeczki soli,
3 łyżki oleju roślinnego,
Kurczak
1 podwójna pierś z kurczaka,
sól,
pieprz,
ostra papryka.
Sos
3 łyżki majonezu,
3 łyżki ketchupu,
sól i pieprz,
ostra papryka do smaku.
Dodatkowo
400 g żółtego sera.
Placki tortilli; Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy olej i ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i nie lepiące się do rąk. Odstawiamy na 20 minut aby odpoczęło.
Ciasto dzielimy na 8 równych kawałków. Każdą część wałkujemy na średnicę patelni (20 cm).
Tortille smażymy na rozgrzanej patelni kładąc je pojedynczo na suchym dnie. Smażyły się po ok. 30-60 sekund z każdej strony.
Upieczone przykrywamy aby nie zrobiły się twarde.
Kurczak; Piersi kroimy na prostokąty mniej więcej 1 cm x 3 cm. Dodajemy przyprawy i smażymy na złot kolor.
Sos; Majonez mieszamy z ketchupem i przyprawami.
4 placki układamy na stole, każdy posypujemy garścią sera, układamy kurczaka i polewamy sosem. Na koniec posypujemy jeszcze każdy garścią sera.
Wszystko przykrywamy pozostałymi 4-ma plackami tortilli i dociskamy ręką.
Tak przygotowane tortille smażymy na suchej patelni z każdej strony, aż ser się roztopi i połączy placki.
Usmażone kroimy na trójkąty. Podajemy na gorąco lub zimno.
Smacznego 😉
2 komentarze
ale pysznie wygląda
Jest pyszne 😉