Pyzy ziemniaczane z mięsem

Szpileczki i babeczki

Pyzy ziemniaczane z mięsem to idealna propozycja na obiad. Pyzy są dość pracochłonne, ale możemy spokojnie przygotować mięso dzień wcześniej, a na drugi dzień dokończyć resztę. Pyzy możemy również mrozić, więc możemy przygotować z podwójnej lub potrójnej porcji składników. Ciasto ziemniaczane jest dość uniwersalne dlatego możemy przygotować również KNEDLE ZE ŚLIWKAMI. Do przygotowania pyz użyłam karkówki, ale możemy użyć łopatki, szynki lub chudego boczku. Warzywa możecie pominąć. Ja lubię dodatek warzyw do takich klusek dlatego je zmieliłam razem z mięsem. Pyzy ziemniaczane z mięsem polecam podać z podsmażonym boczkiem z cebulą. Jako dodatek warzywny polecam surówkę z kiszonej kapusty lub KISZONE OGÓRKI. A wy przygotowujecie takie pyzy? Jak je nazywacie: pyzy, kartacze a może cepeliny?

SKŁADNIKI:

  • 2 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • sól.

Mięso;

  • 1 kg karkówki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/4 selera,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • szczypta kurkumy,
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki wywaru ( z gotowania mięsa ).

SZKLANKA POJEMNOŚĆ250 ML.

WYKONANIE:

Przygotowanie pyz z mięsem zaczynamy od ugotowania mięsa i warzyw.

Warzywa dokładnie myjemy i obieramy. Mięso wraz z warzywami gotujemy do miękkości, około 40 minut. Następnie studzimy i mielimy mięso i warzywa. Podczas mielenia wrzucamy również obrane ząbki czosnku. Przemielone mięso doprawiamy do smaku słodką paprykę, pieprzem ziołowym, majerankiem oraz solą i pieprzem.

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, około 20 minut od momentu zagotowania się. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Możemy również zmielić maszynką do mielenia mięsa.

Do ziemniaków dodajemy mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól do smaku. Zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie możemy dodać trochę więcej mąki pszennej.

Z ciasta rwiemy kawałki, robimy kulkę. Kulka powinna być wielkości mniejszej pomarańczy. Następnie spłaszczamy, wkładamy łyżkę mięsa i zlepiamy tworząc zgrabną kulkę. Dodatkowo możemy obtoczyć delikatnie w mące.

Przygotowane pyzy z mięsem gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut na małym ogniu od momentu zagotowania się. Najlepiej gotować pyzy w dużym garnku aby swobodnie pływały.

Ugotowane pyzy podajemy z podsmażonym boczkiem z cebulką i jako dodatek warzywny polecam kiszone ogórki lub surówkę z kiszonej kapusty.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku pyz z mięsem 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś pyzy ziemniaczane z mięsem według mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy z przyjemnością podzielę się nim na blogu i będzie mi bardzo miło.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies