Pulpety z papryką z sosie pomidorowym
Pulpety
1 kg mięsa wieprzowego,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
1 cebula,
1 zielona papryka,
1 łyżka majeranku,
1 ząbek czosnku,
tłuszcz do smażenia.
Sos
1 kg pomidorów,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka oregano i bazylii,
olej,
2 ząbki czosnku.
Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Paprykę zieloną i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa i mieszamy składniki.
Formujemy kuleczki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Pomidory kroimy na ćwiartki i pozbywamy się twardych części.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucam pomidory, dusimy je około 30 minut. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy również zioła i przyprawy.
Dusimy jeszcze ok 30 minut aż woda odparuje. Sos lekko miksujemy blenderem. Do sosu dodajemy pulpety i chwilkę dusimy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
1 komentarz
637734 178186Theres noticeably a bundle to find out about this. I assume you produced certain good points in features also. 721920