Do mielonego mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła. Paprykę zieloną i cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa i mieszamy składniki.
Formujemy kuleczki i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Pomidory kroimy na ćwiartki i pozbywamy się twardych części.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucam pomidory, dusimy je około 30 minut. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kosteczkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy również zioła i przyprawy.
Dusimy jeszcze ok 30 minut aż woda odparuje. Sos lekko miksujemy blenderem. Do sosu dodajemy pulpety i chwilkę dusimy.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉