Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym

Szpileczki i babeczki
Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym
Pulpety
1 kg szczupaka ( po wyfiletowaniu ),
3 jajka,
4 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka rozmarynu,
Sos
1 duża marchewka,
1 średnia pietruszka,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
500 g przecieru pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka bazylii.

Pulpety: 

Szczupaka oczyszczamy i filetujemy. Mielimy przez maszynkę. Do masy rybnej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do gotującej się wody wrzucamy pulpeciki i gotujemy około 10-15 minut. 


Sos:


Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oleju, zalewamy wodą i dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę dusimy. 


Pulpeciki zalewamy gorącym sosem. Możemy do zrobić w słoiku. Ostudzone wkładamy do lodówki. 


Najlepiej smakują na zimno.


Smacznego;)

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies