Pulpeciki ze szczupaka w sosie pomidorowym
Pulpety
1 kg szczupaka ( po wyfiletowaniu ),
3 jajka,
4 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka rozmarynu,
Sos
1 duża marchewka,
1 średnia pietruszka,
1 duża cebula,
1 ząbek czosnku,
500 g przecieru pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
1 łyżka bazylii.
Pulpety:
Szczupaka oczyszczamy i filetujemy. Mielimy przez maszynkę. Do masy rybnej dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie i formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do gotującej się wody wrzucamy pulpeciki i gotujemy około 10-15 minut.
Sos:
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w piórka. Marchewkę i pietruszkę obieramy myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy na oleju, zalewamy wodą i dusimy do miękkości, dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy, chwilkę dusimy.
Pulpeciki zalewamy gorącym sosem. Możemy do zrobić w słoiku. Ostudzone wkładamy do lodówki.
Najlepiej smakują na zimno.
Smacznego;)