

Pszenno-żytnie pierogi z mięsem i serkiem kremowym
Ciasto
250 g mąki pszennej,
250 g mąki żytniej,
500 ml wody (wrzątku),
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
szczypta soli,
1 jajko,
3 łyżki oleju.
Farsz
1 kg łapatki wieprzowej,
1 marchew,
1 pietruszka,
kawałek selera,
1 mała cebula,
2 liścia laurowe,
3 ziela angielskie,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka ostrej papryki,
szczypta kurkumy,
125 g serka kremowego Apetina ( z pesto i rukolą).
Mięso gotujemy do miękkości wraz z obranymi i umytymi warzywami. Do mięsa i warzyw dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Ugotowane mięso i warzywa studzimy i mielimy przez maszynkę. Dodajemy przyprawy i serek mieszamy dokładnie.
Mąki przesiewamy i wlewamy wrzątek mieszając łyżką. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto odstawiamy na chwilę aby odpoczeło (10-15 minut).
Ciasto wałkujemy dość cieniutko, podsypując mąką. Wykrawamy kubkiem kółeczka. Na każde wykładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie około 10 min do wypłynięcia.
Podajemy ze smażoną cebulką.
Smacznego 😉