Proste ciasto z jabłkami (papierówkami)
2 szklanki mąki pszennej,
200 g masła,
5 jajek,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka kakao + 2 łyżki wody,
1 kg jabłek papierówek,
cukier puder.
Jajka wbijamy do miski, wsypujemy cukier, miksujemy aż powstanie jednolita, gładka masa. Masło rozpuszczamy. Następnie po mału wlewamy masło. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i szpatułką mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej wsypujemy kakao i wlewamy wodę. Mieszamy dokładnie, aż powstanie gładka masa.
Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy jasną masę, następnie ciemną.
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w ósemki. Układamy na cieście.
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
Upieczone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
2 komentarze
Uwielbiam takie ciasta. Szybkie do zrobienia i pyszne 🙂
😉