Mięciutkie, wilgotne i przepyszne ciacho z dodatkiem cukinii. Przygotowanie ciasta jest bardzo proste i szybkie.
Jeśli nie możesz się przekonać do ciast z warzywami to polecam Tobie przygotowanie właśnie tego ciacha, myślę że zmienisz zdanie 😉
SKŁADNIKI:
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 0,5 szklanki oleju,
- 1,5 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 3 łyżki śmietany 18% kwaśnej,
- 1 mała cukinia.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka wbijamy do misy miksera. Wsypujemy cukier zmiksujemy na puszystą masę.
Następnie pomału wlewamy olej cały czas miksujemy na wolnych obrotach.
Kolejno dodajemy śmietanę i miksujemy do połączenia się składników.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia ( możemy zastąpić sodą) oraz kakao.
Suchą mieszankę wsypujemy stopniowo do misy i miksujemy z mokrymi składnikami.
Cukinię obieramy i jak jest potrzeba pozbywamy się gniazda nasiennego. Ścieramy na tarce o małych oczkach.
Startą cukinię odciskamy z nadmiaru wody i dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko do połączenia się składników.
Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 60 minut w 180 stopniach góra dół do suchego patyczka.
Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego 😉