Placki ziemniaczane to świetna propozycja na szybki i smakowity obiad. Szparagi fajnie podkręcają smak ziemniaków i nadają fajnego wytrawnego smaczku. Jeżeli macie chęci na placki ziemniaczane w innym wydaniu to polecam PLACKI ZIEMNIACZANE Z CEBULĄ I BOCZKIEM lub PLACKI ZIEMNIACZANE Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KOPREM. Placuszki fajnie smakują z sosem czosnkowym. Przygotowane z młodych ziemniaczków będą również smakować na zimno. Szparagi są bardzo zdrowe, posiadają dużo cennych witamin dlatego powinniśmy je spożywać jak najczęsciej. Nie każdemu szparagi przypadną do gustu, mają swój specyficzny smak. Dodawanie ich do różnych potraw nie dość że podkręcą smak dania to i jeszcze możemy przemycić sporą dawkę zdrowia 😉 Jeżeli chcecie przemycić w inny sposób szparagi to polecam wam RISOTTO ZE SZPARAGAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM lub ZUPA JARZYNOWA (PAPRYKA, SZPARAGI, CUKINIA). Polecam wypróbowanie placków ziemniaczanych ze szparagami oraz innych dań z sezonowym warzywem 😉
SKŁADNIKI;
- 1 kg obranych ziemniaków,
- 2 jajka,
- mała cebula,
- 2 płaskie łyżki mąki wiejskiej,
- 5 łodyg szparagów zielonych,
- sól i pieprz do smaku.
WYKONANIE;
Obrane i umyte ziemniaki obieramy i trzemy na małych lub średnich oczkach. Możemy użyć do tego malaksera. Masę ziemniaczaną odciskamy z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego bawełnianej ściereczki. Masa powinna mokra lecz nie zbyt mocno aby nie stała woda.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ze Szparagów pozbywamy się twardych końcówek i kroimy w cieniutkie plasterki.
Warzywa dodajemy do masy ziemniaczanej. Dodajemy również jajka, sól i pieprz. Jeżeli lubimy ostrzejsze placuszki możemy dodać szczyptę chilli lub ostrej papryki.
Do masy dodajemy również mąkę. Do przygotowania placków ziemniaczanych ze szparagami użyłam Mąki Uniwersalnej Szczepanki.
Masą ziemniaczaną dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz nakładamy porcje masy ziemiaczanej. Zamiast oleju możemy użyć smalec z gęsi lub wieprzowy.
Smażymy na średnim ogniu na złoty kolor z obu stron. Placuszki będą smażyć się tak 2-3 minuty z każdej strony. Wszystko zależy od grubości placuszków.
Tak przygotowane placuszki ze szparagami możemy podawać z różnymi sosami np; czosnkowy lub tysiąca wysp.
Zapraszam na krótki filmik przedstawiający placuszki.
Jeżeli przygotowałeś/aś placuszki ziemniaczane ze szparagami z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię fotografię do wpisu 😉
4 komentarze
Ciekawy pomysł na podanie placków ziemniaczanych inaczej 🙂
Ze szparagami są super. Ja jestem fanką szparagów 😉
Fajny pomysł
Bardzo interesujący przepis. Do szparagów przymierzaliśmy się kilka razy ale w końcu wyszły smaczne. Kto wie może zmierzymy się z placuszkami 🙂