Placki ziemniaczane z marchewką to świetny pomysł na śniadanie, obiad czy też kolację. Placuszki przygotowuje się bardzo szybko i są mega chrupiące i smaczne. Dzieciaki na pewno będą zajadać takie placuszki i szybko znikną z talerza. Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki mają fajny pomarańczowy kolor, bardzo zachęcający do konsumpcji. Marchewka jest bardzo zdrowa i fajnie jest ją dodawać do różnych potraw. Oprócz przeciwutleniaczy marchew zawiera też mnóstwo witamin: Witaminę C, Tiaminę, Ryboflawinę niacynę, Witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E i witaminę K.
Takie placuszki możemy podawać z ulubionymi dodatkami np: z gulaszem, mielonym mięsem, sosem grzybowym, sosem czosnkowym, śmietaną lub cukrem.
Placki możemy również urozmaicić o dodatki zielone. Możemy do masy ziemniaczano- marchewkowej dodać poszatkowaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.
W zależności od tego jakie placuszki lubimy możemy warzywa zetrzeć na dowolnej średnicy tarki.
Najlepszą odmianą ziemniaka do przygotowania placków będzie Irga lub Orlik.
A wy jak lubicie zajadać placki ziemniaczane? Na słono, słodko czy może macie swoje niestandardowe dodatki?
SKŁADNIKI:
- 5 średnich ziemniaków,
- 3 średnie marchewki,
- 1 mała cebula,
- ząbek czosnku,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 jajka,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka płaska pieprzu ziołowego.
WYKONANIE:
Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Możemy to zrobić na małych lub większych, w zależności jakie preferujemy.
Z ziemniaków i marchewki odsączamy powstałą wodę. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, roztrzepane jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i pieprz ziołowy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Na patelnię wlewamy olej. Ja używam oleju rzepakowego, możemy również usmażyć placuszki na smalcu. Rozgrzewamy. Łyżką wykładamy ciasto ziemniaczano – marchewkowe, robimy zgrabne placuszki. Czym cieniej będziemy wykładać masę tym placuszki będą bardziej chrupiące i szybciej się usmażą.
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.
Przygotowane placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasuje do placuszków sos czosnkowy, jogurtowy, pomidorowy lub domowej roboty warzywny Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę.
Smacznego 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś Placki ziemniaczane z marchewką z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię do wpisu 😉
2 komentarze
Świetne połączenie, u nas sprawdzają się takie placki 🙂
Apetycznie!