Placki ziemniaczane z marchewką

Szpileczki i babeczki

Placki ziemniaczane z marchewką to świetny pomysł na śniadanie, obiad czy też kolację. Placuszki przygotowuje się bardzo szybko i są mega chrupiące i smaczne. Dzieciaki na pewno będą zajadać takie placuszki i szybko znikną z talerza. Placki ziemniaczane z dodatkiem marchewki mają fajny pomarańczowy kolor, bardzo zachęcający do konsumpcji. Marchewka jest bardzo zdrowa i fajnie jest ją dodawać do różnych potraw. Oprócz przeciwutleniaczy marchew zawiera też mnóstwo witamin: Witaminę C, Tiaminę, Ryboflawinę niacynę, Witaminę B6, kwas foliowy, witaminę E i witaminę K.

Takie placuszki możemy podawać z ulubionymi dodatkami np: z gulaszem, mielonym mięsem, sosem grzybowym, sosem czosnkowym, śmietaną lub cukrem.

Placki możemy również urozmaicić o dodatki zielone. Możemy do masy ziemniaczano- marchewkowej dodać poszatkowaną natkę pietruszki, szczypiorek lub koperek.

W zależności od tego jakie placuszki lubimy możemy warzywa zetrzeć na dowolnej średnicy tarki.

Najlepszą odmianą ziemniaka do przygotowania placków będzie Irga lub Orlik.

A wy jak lubicie zajadać placki ziemniaczane? Na słono, słodko czy może macie swoje niestandardowe dodatki?

SKŁADNIKI:

  • 5 średnich ziemniaków,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1 mała cebula,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka płaska pieprzu ziołowego.

WYKONANIE:

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy. Ziemniaki i marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. Możemy to zrobić na małych lub większych, w zależności jakie preferujemy.

Z ziemniaków i marchewki odsączamy powstałą wodę. Następnie dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę, roztrzepane jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i pieprz ziołowy.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Na patelnię wlewamy olej. Ja używam oleju rzepakowego, możemy również usmażyć placuszki na smalcu. Rozgrzewamy. Łyżką wykładamy ciasto ziemniaczano – marchewkowe, robimy zgrabne placuszki. Czym cieniej będziemy wykładać masę tym placuszki będą bardziej chrupiące i szybciej się usmażą.

Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Usmażone placuszki wykładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z tłuszczu.

Przygotowane placuszki podajemy z ulubionymi dodatkami. Fajnie pasuje do placuszków sos czosnkowy, jogurtowy, pomidorowy lub domowej roboty warzywny Ketchup z cukinii, papryki i jabłka na zimę.

Smacznego 😉

Jeżeli przygotowałeś/aś Placki ziemniaczane z marchewką z mojego przepisu wyślij mi zdjęcie z efektów pracy, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością wstawię do wpisu 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

2 komentarze

Słodko Słodka 6 września 2021 - 21:31

Świetne połączenie, u nas sprawdzają się takie placki 🙂

Odpowiedz
Di bloguje 8 września 2021 - 18:33

Apetycznie!

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies