Placki ziemniaczane z cebulą i boczkiem to świetna propozycja na szybki i smaczny obiad. Placki ziemniaczane wychodzą chrupiące, a boczek i cebula dodają im fajnego smaczku. Takie placuszki możemy podawać z ulubionym sosem np; czosnkowym.
SKŁADNIKI;
- 1 kg ziemniaków,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki,
- 1 średnia cebula,
- 150 g boczku wędzonego,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka majeranku,
- olej do smażenia.
WYKONANIE;
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Masę ziemniaczaną odciskamy z nadmiaru wody. Najlepiej użyć do tego bawełnianej ściereczki. Masa powinna być mokra, ale nie na tyle aby stała w niej woda.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do masy ziemniaczanej.
Boczek kroimy w drobną kostkę. Ja użyłam boczku ze sklepu WiejskiSkład pyszne wędliny z bardzo dobrym składem.
Do masy ziemniaczanej dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek.
Dodajemy również dwa jajkę, mąkę, i przyprawy. Jeżeli nie przepadamy ze majerankiem możemy go pominąć.
Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy.
na rozgrzant olej wlewamy masę ziemniaczaną. Jedna łyżka – jeden placuszek. Chyba ze lubimy większe i grubsze, wtedy wlewamy więcej masy.
Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Tak przygotowane placuszki możemy podawać z ulubionymi sosami np: jogurtowym, czosnkowym, pomidorowym.
Na koniec mam dla was niespodziankę, przy zamówieniu wędlin w sklepie WiejskiSkład z użyciem kodu SZPILECZKI otrzymacie 5% rabatu na cały asortyment sklepu. Kod ważny do końca czerwca 😉
Jeżeli przygotowałeś/aś placki ziemniaczane z cebulą i boczkiem wyślij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam do wpisu.
Smacznego 😉
2 komentarze
O jak pysznie 🙂 placki ziemniaczane to danie, które nigdy się nie znudzi 🙂
Placki ziemniaczane lubimy pod każda postacią 🙂 Pyszna propozycja 🙂