Ciasto
- 10 dag drożdży,
- szklanka mleka,
- 25 dag masła,
- szklanka cukru pudru,
- 4 jajka,
- 4 szklanki mąki pszennej,
- rodzynki,
Kruszonka
- 12,5 dag masła lub masła roślinnego,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 3/4 szklanki mąki krupczatki,
- duży cukier waniliowy
Do miski wkładamy drożdże, zalewamy letnim mlekiem, dodajemy cukier, rozpuszczone masło i jajka, mieszamy ( nie wyrabiamy). Odstawiamy na noc przykryte ściereczką.
Następnie dodajemy mąkę i rodzynki wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy ciasto.
Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Smacznego 😉
Następnie dodajemy mąkę i rodzynki wyrabiamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki. Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę. Posypujemy ciasto.
Pieczemy ok 1 godziny w 180 stopniach. Smacznego 😉