Ciasto:
1 saszetka suszonych drożdży instant (7 g),
300 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka cukru,
pół szklanki otręb pszennych,
4 łyżki oleju,
500 g mąki pszennej typ 450,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka suszonej bazyli.
Kurczak:
1 podwójna pierś z kurczaka,
Przyprawa gyros,
Olej do smażenia.
Dodatkowo:
Szklanka ketchupu,
1 cebula,
150 g sera żółtego.
Ciasto;
Ciepłą wodę wlewamy do miski. Wsypujemy drożdże, sól, cukier, otręby i bazylię. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy do miski, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto.
Na koniec wlewamy olej i zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego ciasta.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
Kurczak;
Piersi z kurczaka posypujemy przyprawą gyros i odstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Następnie podsmażamy na oleju około 5 min, od czasu do czasu mieszając.
Dodatki;
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Ciasto wykładamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową.
Smarujemy ketchupem.
Wykładamy kurczaka i cebulę.
Ser trzemy na tarce o dużych oczkach.
Posypujemy pizzę.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego 😉