Pizza z kurczakiem , cukinią i zielonym pesto to świetna propozycja na wczesną kolację. Pizza jest lekka i fajnie bazyliowa dzięki użyciu zielonego pesto Ponti. Polecam przygotowanie takiej pizzy 😉
SKŁADNIKI;
2,5 szklanki mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
3 łyżki oleju,
20 g świeżych drożdży,
płaska łyżeczka soli,
płaska łyżeczka cukru.
DODATKOWO;
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- sóli pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 mała cukinia,
- 190 g zielonego pesto Ponti,
- 150 g żółtego sera,
- opcjonalnie suszony czosnek niedźwiedzi.
SZKLANKA POJEMNOŚĆ 250 ML
WYKONANIE;
Drożdże kruszymy do średniej miski, następnie wsypujemy cukier i wlewamy około 100 ml wody. Tak przygotowany zaczyn na pizzę dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut, aż drożdże zaczną ładnie pracować.
Gdy już zaczyn jest ładnie wyrośnięty dodajemy pozostałe składniki; resztę wody, mąkę i sól. Zagniatamy ciasto, na koniec wlewamy olej i ponownie zagniatamy. Ciasto na pizzę powinno ładnie odchodzić od rąk i miski. Jeżeli jest zbyt rzadkie możemy dodać odrobinę mąki. Ciasto możemy również wyrobić mikserem z hakami. Ciasto powinno być dość długo wyrabiane. Ciasto wychodzi gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby ciasto ładnie wyrosło.
Na blaszkę piekarnikową wykładamy papier do pieczenia. Możemy lekko posmarować olejem.
Na przygotowaną blaszkę wykładamy ciasto i spłaszczamy i formujemy koło. Brzegi ciasta na pizzę powinny być grubsze.
Uformowane ciasto smarujemy zielonym pesto Ponti.
Piersi z kurczaka kroimy w średnią kosteczkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Smażymy na łyżce oleju na złoty kolor. Tak przygotowane mięso z kurczaka wykładamy na ciasto wysmarowane zielonym pesto.
Cukinię obieramy i kroimy w plasterki. Układamy na pizzy.
Możemy dodać wiele innych składników np: podsmażone pieczarki, cebulę, kukurydzę, boczek i wiele innych.
Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni góra dół. Pieczemy 15-20 minut. Pod koniec pieczenia wyjmujemy pizzę i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem. Pieczemy do rozpuszczenia się sera około 5 minut. Ciasto możemy również posypać innym serem np: mozzarellą.
Upieczoną pizzę możemy posypać ziołami, ja użyłam suszonego niedźwiedziego czosnku.
Tak przygotowaną pizzę z kurczakiem, cukinią i zielonym pesto podajemy z ulubionymi sosami np; jogurtowym.
Jeżeli przygotowałaś/eś Domową pizzę z kurczakiem, cukinią i zielonym pesto z mojego przepisu, będzie mi miło jak wyślesz mi zdjęcie przygotowanej potrawy. Z chęcią dodam do wpisu.
Smacznego 😉