Pizza wiejska
Ciasto;
1 łyżka suchych drożdży (12 g),
1,5 szklanki letniej wody,
3,5 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka oleju,
1,5 łyżeczki soli
Szklanka sosu pomidorowego lub ketchupu,
3 pomidory,
1 duża cebula,
250 g dowolnej kiełbasy,
200 g sera,
oregano i bazylia do smaku.
Mąkę przesiewamy, dodajemy drożdże, mieszamy.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Musi być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto wykładamy na blaszkę piekarnikową.
Smarujemy sosem.
Pomidory kroimy w plastry,
Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
Kiełbasę kroimy w drobną kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na sos wykładamy pomidory, cebulę i kiełbaskę.
Posypujemy serem, oregano i bazylią.
Pieczemy około 40-45 minut w 190 stopniach.
Podajemy z ulubionym sosem.
Smacznego 😉
2 komentarze
Uwielbiam pizzę 😊
😉