Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną ( podsmażane)

Szpileczki i babeczki

Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną ( podsmażane)

Ciasto:
500 g mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
jajko,
2 żółtka jaj,
50 g masła,
szczypta soli.
Farsz:
300 g mięsa wieprzowego (szynka),
200 g surowego boczku,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
1 łyżeczka majeranku,
szczypta kurkumy.
Ciasto;

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, miękkie masło, jajko i żółtka.

Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekkie i elastyczne.

Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.


Farsz;

Warzywa obieramy.

Mięso raz z warzywami gotujemy do miękkości.

Ostudzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( mięso i warzywa).

Kaszę gotujemy do miękkości.

Kaszę dodajemy do mięsa, przyprawiamy.

Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko.

Wykrawamy szklanką kółka, wkładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi.


Pierogi gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.

Następnie jeżeli lubimy podsmażamy na złoty kolor na maśle.


 Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies