Pierogi z mięsem i kaszą jęczmienną ( podsmażane)
Ciasto:
500 g mąki pszennej,
250 ml ciepłej wody,
jajko,
2 żółtka jaj,
50 g masła,
szczypta soli.
Farsz:
300 g mięsa wieprzowego (szynka),
200 g surowego boczku,
2 marchewki,
1 pietruszka,
kawałek selera,
szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta ostrej papryki,
1 łyżeczka majeranku,
szczypta kurkumy.
Ciasto;
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, miękkie masło, jajko i żółtka.
Wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być lekkie i elastyczne.
Ciasto zawijamy w folię i odkładamy na 30 minut.
Farsz;
Warzywa obieramy.
Mięso raz z warzywami gotujemy do miękkości.
Ostudzamy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa ( mięso i warzywa).
Kaszę gotujemy do miękkości.
Kaszę dodajemy do mięsa, przyprawiamy.
Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko.
Wykrawamy szklanką kółka, wkładamy łyżkę farszu i zlepiamy brzegi.
Pierogi gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie.
Następnie jeżeli lubimy podsmażamy na złoty kolor na maśle.
Smacznego 😉