#krakus, #smacznieiszybko
Pierogi z mięsem
Farsz
około 1 litr bulionu drobiowego ,
1 kg mięsa wieprzowego (karkówka lub łopatka),
250 g boczku wędzonego,
1 duża pietruszka,
2 marchewki,
sól i pieprz do smaku,
łyżka majeranku.
Ciasto
800 g mąki,
800 ml bulionu ( z mięsa),
garść mąki ziemniaczanej,
1 jajko,
0,5 szklanki oleju,
szczypta soli.
Warzywa obieramy i myjemy.
Gotujemy w bulionie z mięsem do miękkości.
Ugotowane mieso, boczek, czosnek i warzywa mielimy w maszynce.
Przyprawiamy i mieszamy dokładnie.
Goracym bulionem ( w którym gotowało się mięso i warzywa) zaparzamy mąkę.
Lekko mieszamy i studzimy.
Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Jezeli jest zbyt lepkie dodajemy dodajemy mąkę.
Ciasto powinno byc gładkie i elastyczne.
Ciasto wałkujemy cienkutko.
Wykrawamy szklanką kółka.
Układamy po 1-2 łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.
Podajemy ze smażoną cebulą.
Smacznego 😉
4 komentarze
a ja wczoraj robiłam z wołowiną:)
😉
Bardzo lubię i chętnie bym zjadła 🙂
😉