Pierogi z kapustą i grzybami

Szpileczki i babeczki

Hej, przedstawiam Wam mój przepis na tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami. Zawsze robię je wcześniej i mrożę. Mrożę lekko obgotowane. Przepis podaję na 1 kg mąki, ale u siebie robię zawsze z 2 kg ;). Ciasto bez problemu można mrozić i wykorzystać w innym czasie z ulubionym farszem na słono lub słodko. Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku pierogów z kapustą i grzybami. Z tego przepisu na ciasto i farsz robię również uszka.

SKŁADNIKI;

FARSZ;

  • 300 g suszonych grzybów,
  • 1 litrowy kapusty kiszonej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • słodka papryka do smaku,
  • kurkuma do smaku.

CIASTO;

  • 1 kg mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 50 ml oleju,
  • 500 ml wrzątku.

WYKONANIE;

Grzyby zalewamy letnią wodą i odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc). Następnie gotujemy w wodzie w której się moczyły, gotujemy aż będą miękkie około 30 minut. Odcedzamy. Do wody po grzybach dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy do miękkości, również około 30 minut. Odcedzamy. Łączymy ze sobą grzyby oraz kapustę. Rozdrabiamy blenderem lub rozdrabniaczem i przyprawiamy do smaku.

Do dużej miski wsypujemy mąkę i sól. Wlewamy olej i wodę. Woda ma być gorąca. Gdy ciasto jest zbyt gorące mieszamy na początku łyżką, następnie zagniatamy dłońmi.

Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywam ciasto ściereczką i zostawiam na 15 minut aby odpoczęło.

Ciasto dzielimy na 2-3 części. Wałkujemy cieniutko. Wycinamy kółeczka. Na środek wykładamy farsz, składamy na pół i sklejamy boki. Pierogi możemy nakryć bawełnianą ściereczną aby nie wyschły.

Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy 1 łyżeczkę soli. Gdy woda będzie się gotować, wrzucamy pierogi gotujemy około 5 minut do wypłynięcia.

Podajemy z podsmażoną cebulką lub barszczykiem. Możemy również podsmażyć na patelni.

Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies