Pieczony schab z marchewkową pierzynką to świetna propozycja na szybki, mało skomplikowany i pracochłonny obiad. Ponadto można przemycić warzywa. Marchewka fajnie współgra z mięskiem. Na dodatek dzięki pierzynce z marchewki schab wychodzi soczysty i mięciutki. Jeżeli macie ochotę na schab z innymi warzywami to polecam PIECZONE PLASTRY SCHABU Z WARZYWAMI lub w fajniej panierce KOTLETY SCHABOWE W SŁONYCH KRAKERSACH. Do tak przygotowanego schabu polecam proste ugotowane tłuczone ziemniaki lecz możemy podać również z ryżem, kaszą jęczmienną,kuskusem czy frytkami. Schab może być świetnym daniem obiadowym na przyjęcie okolicznościowe lub spotkanie z bliskimi. Polecam przygotowanie pieczoengo schabu z marchewkową pierzynką.
SKŁADNIKI:
- 1 kg schabu,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 4 duże marchewki,
- 1 cebula,
- sól i pieprz do smaku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich.
WYKONANIE;
Schab kroimy w plastry. Około 1 cm. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Tak przygotowanie plastry schabu chowamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy marchewkową pierzynkę.
Marchew myjemy i obieramy. Następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Cebulę również myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Na patelnię wlewamy olej i rozgrzewamy. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i marchewkę. Smażymy na średnim ogniu do miękkości około 10 minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką , ziołami prowansalskimi i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Chwilkę dusimy.
Przygotowany schab wyjmujemy z lodówki, układamy na natłuszczoną blaszkę piekarnikową. Następnie wykładamy marchewkowy farsz. Około 1-2 łyżek. Ładnie rozprowadamy farsz.
Tak przygotowany schab z marchewkową pierzynką pieczemy około 40-45 minut.
Jeżeli lubicie ser, możecie posypać starkowanym serem, ja akurat nie miałam i przygotowałam bez sera. Ser jaki by pasował to na pewno żółty lub mozzarella.
Upieczony schab podajemy z ulubionymi dodatkami: ziemniaki, ryż, kasza, frytki. Polecam również surówki np: SURÓWKA Z MARCHEWKI I JABŁKA Z MIODEM I MUSZTARDĄ lub SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ, PORA, PAPRYKI I OGÓRKA
Tak przygotowany schab wychodzi mięciutki i soczysty, a marchewka dopełnia pełnowartościowy posiłek.
Smaczego 😉
Jeżeli przygotowałaś/eś pieczony schab z marchewkową pierzynką wyślij mi zdjęcie będzie mi bardzo miło i z chęcią podzielę się fotografią we wpisie 😉
Zapraszam na krótki filmik przedstawiający pieczony schab z marchewkową pierzynką.
1 komentarz
Schab przygotowany w ten sposób jest bardzo smaczny, u nas robię podobnie, ale roladki ze schabu 🙂