Pieczone pulpeciki z cukinią w sosie pomidorowym
Pulpeciki;
1 kg mielonego mięsa wieprzowego,
1 średnia cukinia,
2 jajka,
4 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej papryki,
1 płaska łyżka ziół prowansalskich.
Sos;
500 g przecieru pomidorowego,
sól i pieprz do smaku,
1 płaska łyżka oregano,
1 płaska łyżka bazylii,
1 łyżeczka słodkiej papryki.
Cukinię obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Do mielonego mięsa dodajemy cukinię, jajka, bułkę tartą, przyprawy i zioła.
Mieszamy dokładnie aż składniki się połączą.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę smarujemy olejem.
Formujemy kuleczki wielkości mandarynki i wykładamy na natłuszczoną formę.
Do przecieru pomidorowego dodajemy zioła i przyprawy.
Wlewamy sos na pulpeciki.
Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉