Pieczone pierożki z pikantnym farszem
Ciasto
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany,
2 jajka.
Farsz
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
bazylia, oregano, zioła prowansalskie do smaku.
Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy śmietanę.
Mieszamy ostawiamy na 15 minut.
Mąkę przesiewamy, dodajemy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto.
Marchewkę i pietruszkę, obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i warzywa, dusimy do miękkości.
Następnie dodajemy sos i przyprawy, chwilkę dusimy.
Studzimy.
Ciasto wałkujemy ja na pierogi.
Wykrawamy większą szklanką kółka.
Wykładamy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi.
Układamy na natłuszczona blaszkę piekarnikową.
Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy czarnuszką.
Pieczemy 30-35 minut w 200 stopniach.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Niesamowicie pysznie wyglądają te pierożki 🙂 Na pewno są obłędnie smaczne 🙂
😉
bardzo fajne 🙂
😉
ale bym jadła *_*
😉