Pieczone pierożki z mięsem i warzywami

Szpileczki i babeczki
Pierożki z mięsem i warzywami


Ciasto
250 g mąka pszenna,
100 g masła,
2 łyżeczki cukru,
1/2 łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
2 jajka,


Farsz
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 marchewka,
1 pietruszka,
kawałek selera,
szklanka sosu słodko-kwaśnego,
sól i pieprz do smaku,
słodka papryka,
bazylia.
Nadzienie
olej do smażenia,
mleko do smarowania,
czarnuszka.

Drożdże rozpuszczamy w śmietanie z dodatkiem cukru. Mąkę przesiewamy. Dodajemy masło i pozostałe składniki, wlewamy drożdże. Wyrobione ciasto.

Warzywa obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.



Mięso podsmażamy na patelni, dodajemy warzywa chwilkę smażymy i wlewamy wodę, dusimy aż woda wyparuje.



Dodajemy sos i przyprawy, mieszamy, chwilę dusimy. 



Przygotowane nadzienie studzimy. Ciasto wałkujemy, wycinamy kwadraty ( około 10cmx10 cm).



Na każdy kwadrat wykładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi, wykładamy na wysmarowaną olejem blaszkę piekarnikową. Smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką.



Pieczemy 35 minut w 180 stopniach.



Podajemy na ciepło jak i na zimno z ulubionymi sosami.



Smacznego 😉


Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies