Pieczone pączki z czekoladą
Ciasto
9 szklanki mąki,
4 szklanki ciepłego mleka,
1 szklanka oleju,
1 szklanka cukru,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczki proszku do pieczenia,
16 g suchych drożdży
Dodatkowo
2 deserowe czekolady,
Do ośmiu szklanek mąki dodajemy ciepłe mleko, cukier, drożdże, olej i i zagniatamy, ciasto ma być być luźne). Zostawiamy go na dwie godziny w ciepłym miejscu.
Po tym czasie wsypujemy resztę mąki 1 szklanka, sól, proszek i wyrabiamy. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część wałkujemy na szerokość ok 10 cm.
Środek smarujemy czekoladą, i zwijamy w rulonik. Kroimy w ok 10 cm wałki i zlepiamy brzegi. Wkładamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 C i pieczemy przez 50 min.
Smacznego 😉
4 komentarze
Zjadłabym takiego 🙂
Polecam przepis 😉
Z tych składników wyszło pączków dla całego pułku 🙂 Ja też kiedyś narobiłam drozdżówek dla całego miasta haha. Pyszne ciacha i kusząco wyglądają.
owszem trochę ich wychodzi hehe