Pieczone kotlety z kaszą w sosie pomidorowym
Kotleciki
500 g mięsa mielonego wieprzowego,
1 cebula,
2 jajka,
sól i pieprz do smaku,
szczypta ostrej papryki.
Sos
3 szklanki wody,
3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
1 łyżka cukru,
sól i pieprz do smaku,
1 szklanka słodkiej śmietanki,
1 łyzeczka kurkumy.
Do mielonego mięsa dodajemy wszystkie składniki i mieszamy dokładnie. Formujemy kotleciki i wykładamy na natłuszczone naczynie żaroodporne.
Do wody dodajemy koncentrat pomidorowy, przyprawy i śmietankę. Mieszamy. Zalewamy kotlety. Kotleciki powinny być całkowicie zakryte.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 😉
6 komentarzy
Dobrze że zjadłam coś właśnie bo bym zaczęła lizać monitor 😀 apetyczniutkie!
😉 😉
Dość często przygotowuję kotlety mięsne z dodatkiem kaszy, ale zwykle je smażę na patelni. Muszę wypróbować zapiekanych, bo i mniej tłuste i zdrowsze:)
Są superowe 😉
Rewelacyjnie wyglądają 🙂 Na taki kotleciki to ja mam ochotę 🙂
😉