Pieczeń wieprzowa z ryżem
1 kg mięsa mielonego wieprzowego,
100 g ryżu,
2 jajka,
4 łyżki kaszy manny,
sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
szczypta kurkumy.
Ryż gotujemy do miękkości, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Do mielonego mięsa dodajemy, jajka, przyprawy, kaszę manną, mieszamy.
Na koniec dodajemy ostudzony ryż i ponownie mieszamy aż składniki się ładnie połączą.
Blaszkę 30×11 wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy masę.
Wierzch możemy posypać czarnuszką.
Pieczemy 1 godzinę 10 minut w 180 stopniach.
Pieczeń podajemy na ciepło lub zimno.
Smacznego 😉