Pasztet wieprzowo-drobiowy z prażoną cebulką
700 g łopatki wieprzowej,
300 g surowgo boczku,
2 podudzia z kurczaka,
3 marchewki,
2 pietruszki,
pół selera,
4 liście laurowe,
5 ziel angielskich,
4 jajka,
5 łyżek bułki tartej,
szklanka prażonej cebulki,
pół szklanki bulionu (z gotowania mięsa),
sól i pieprz do smaku,
1 łyżka ziół prowansalskich,
łyżeczka słodkiej papryki,
olej.
Warzywa myjemy i obieramy. Do garnka wkładamy mięsa, warzywa ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wodą, tyle aby zakryło mięsa i warzywa. Gotujemy do miękkości na małym ogniu około 1,5 godziny. Wyjmujemy i studzimy.
Mięso i warzywa mielimy przez maszynkę dwa razy. Mięso przyprawiamy, dodajemy bulion z gotowania mięsa, jajka, prażoną cebulkę i bułkę tartą.
Dokładnie wszystko mieszamy.
Masę wykładamy do keksówki (30×11) wysmarowanej olejem. Wierzch również smarujemy olejem i posypujemy prażoną cebulą.
Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach.
Upieczone wystudzimy.
Smacznego 😉