Paszteciki z pieczarkami i serem

Szpileczki i babeczki

Paszteciki z pieczarkami i serem to idealny dodatek do barszczu czerwonego lub jako przystawka z sosem czosnkowym.

Przygotowanie pasztecików jest bardzo proste, a smak zniewalający.

SKŁADNIKI:

CIASTO:

  • 450 g mąki,
  • 20 g drożdży świeżych,
  • 150 ml ciepłej wody,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli.

FARSZ:

  • 500 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • około 200 g startego sera mozzarella,
  • czarnuszka do posypania pasztecików.

WYKONANIE:

Do miski kruszymy drożdże, wsypujemy cukier, łyżkę mąki i wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, sól i olej. Zagniatamy ciasto, następnie odstawiamy na 1 godzinę aby ciasto podrosło.

Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce i dużych oczkach.

Cebulę i czosnek obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Na patelnie wlewamy olej, rozgrzewamy.

Wrzucamy pieczarki, cebulę i czosnek. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Smażymy na średnim ogniu, aż wszystko ładnie zmięknie.

Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto dzielimy na 3 części, i wałkujemy na prostokąt około 1 cm grubości.

Farsz również dzielimy na 3 części.

Na ciasto wykładamy jedną część farszu, posypujemy serem i zwijamy w rulon.

Tak przygotowujemy każdą część.

Rulony kroimy na kawałki około 5 cm. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia lub posmarowaną masłem i mąką.

Paszteciki możemy dodatkowo posypać czarnuszką.

Pieczemy 35-40 na złoty ładny kolor.

Podajemy z sosem czosnkowym lub czerwonym barszczem.

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies