Bardzo lubię takie szybkie pasty kanapkowe. Są mega smaczne i przede wszystkim proste i szybkie w przygotowaniu.
Taka pasta jest bardzo pożywa i treściwa. Cebula i ogóreczki dodają fajnej ostrości paście. Tuńczyk i jajka to połączenie idealne i zachęcam was do wypróbowania takiej pasty 😉
SKŁADNIKI:
- 7 jajek,
- puszka tuńczyka w oleju lub sosie własnym,
- pół cebuli,
- kilka ogóreczków konserwowych około 5-6,
- sól i pieprz do smaku,
- słodka papryka do smaku,
- 3-4 łyżki majonezu.
WYKONANIE:
Pasta jest bardzo prosta w przygotowaniu i najlepiej przygotować ją dzień wcześniej.
Jajka gotujemy na twardo około 7 minut. Studzimy, obieramy i wrzucamy do miski. Jajka rozgniatamy widelcem. Następnie dodajemy puszkę tuńczyka. Możemy wykorzystać tuńczyka w oleju lub sosie własnym. Olej lub sos własny odlewamy. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki konserwowe również kroimy w bardzo drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem świeżo mielonym i słodką papryką. Całość dokładnie mieszamy. Jeżeli lubimy bardzo rozdrobnioną pastę możemy wszystkie składniki zblendować.
Pasta gotowa 😉
Pasta najlepiej smakuje na drugi dzień. Pastę przechowujemy w lodówce.
Zachęcam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku Pasty kanapkowej z jajek i tuńczyka.
Smacznego 😉