Uwielbiam paprykarze z różnymi dodatkami. W sklepach znajdziemy już po mału zielone szparagi. Dodałam je do prostego paprykarza i przyznam, że wyszło przepysznie. Domowy papykarz do świetna propozycja na śniadanie lub kolację.
SKŁADNIKI;
- 185 g tuńczyka w oleju w puszce,
- 100 g ryżu białego,
- około 200 ml przecieru pomidorowego,
- 6 łodyg szparagów,
- 1łyżka masła do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- pęczek szczypiorku.
WYKONANIE;
Ryż gotujemy al dente. Ryż opłukujemy pod bieżącą zimną wodą.Wlewamy wodę w proporcji dwie miarki wody, jenda miarka ryżu.Doprowadzamy do wrzenia, nakrywamy pokrywką tak aby para mogła swobodnie się ulatniać. Gotujemy na małym ogniu 15 minut od czasu do czasu mieszając.
Ze szparagów pozbywamy się twardych końcówek. Szparagi kroimy w drobną kostkę zostawiając dłuższe główki i podsmażamy na maśle do miękkości.
Tuńczyka wyjmujemy z puszki i dzielimy na mniejsze kawałki.
Do ciepłego ryżu dodajemy podsmażone szparagi, tuńczyk, przecier pomidorowy i przyprawy. Szczypiorek szatkujemy i dodajemy do wszystkich składników.
Mieszamy dokładnie do połączenia się składników. Paprykarz najlepiej smakuje schłodzony w lodówce. Możemy przygotować dzień wcześniej Smacznego 😉
8 komentarzy
Zjadła bym całą porcję ❤
Na pewno, bardzo pyszny 😉
Świetny pomysł na trochę bardziej wykwintny paprykarz 🙂
Extra! A ja myślałam, że paprykarz to tylko szczeciński…. 😉
😉
Wow! Świetna wiosenna propozycja!
Bardzo ciekawe połączenie, nigdy tak nie robiłam 🙂
polecam