Paprykarz z tuńczykiem to idealne smarowidło do świeżego pieczywka. Paprykarz najlepiej jest przygotować dzień wcześniej. Tak przygotowana pasta może postać w lodówce nawet kilka dni. Polecam przygotowanie takiego paprykarza z tuńczykiem 😉
SKŁADNIKI:
- 2 marchewki,
- 2 pietruszki,
- kawałek pora,
- 1 cebula,
- 1,4 selera,
- 1 szklanka ryżu ( ryż gotujemy w 0,5 l wody na sypko),
- 4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
- puszka tuńczyka 200 g.
- sól i pieprz do smaku,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- około 1 szklanki wody.
WYKONANIE:
Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę.
Wszystkie warzywa smażymy na łyżce oleju około 5 minut, następnie wlewamy wodę i dusimy 20-30 minut na małym ogniu, jeżeli jest potrzeba dolewamy wody. Warzywa powinny być miękkie, a woda wyparowana.
Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sol i pieprz, słodką paprykę i zioła prowansalskie. Całość dusimy około 5 minut.
Na koniec dodajemy tuńczyka i ugotowany ryż. Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu na sypko.
Ja dodaję dość dużo ryżu, ale możemy dodać mniej wedle własnego uznania.
Paprykarz przekładamy do czystego naczynia i przechowujemy w lodówce. Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień.
Zapraszam do obejrzenia filmiku z przygotowań krok po kroku i zachęcam do subskrypcji 😉
Jeżeli spodobał ci się przepis i przygotowałeś/aś go wyślij mi zdjęcie z efektów pracy będzie mi bardzo miło i z przyjemnością dodam je do wpisu 😉