Paprykarz z makreli z żółtą papryką
1 wędzona makrela,
1 żółtka papryka,
1 cebula,
2 marchewki,
100 g ryżu,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
Około250- 300 ml wody,
Sól i pieprz do smaku,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
Szczypta chilli,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka pieprzu ziołowego.
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę i marchewkę obieramy. Cebulę i żółtą paprykę kroimy w kostkę. Marchew ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Na patelnie wlewamy olej i rozgrzewamy, wrzucamy warzywa. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy wodę i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy koncentrat i przyprawy, chwilkę dusimy.
Z ryby pozbywamy się ości i skóry i nie i kroimy na mniejsze kawałeczki. Dodajemy do gorącego sosu. Dokładnie mieszamy. Studzimy.
Przechowujemy w lodówce.
Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego 😉
Z ryby pozbywamy się ości i skóry i nie i kroimy na mniejsze kawałeczki. Dodajemy do gorącego sosu. Dokładnie mieszamy. Studzimy.
Przechowujemy w lodówce.
Paprykarz najlepiej smakuje na drugi dzień.
Smacznego 😉