Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i salami

Szpileczki i babeczki

Panzerotti z mozzarellą, pomidorami i salami



Ciasto
500 g mąki,
13 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka ciepłej wody,
1 łyżka oliwy,

Farsz
125 g sera mozzarella,
150 g salami pepperonni,
3 pomidory śliwkowe,
oregano,
sól,

Dodatkowo
1 litr oleju do smażenia,
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem, Dodajemy mąkę, sól i oliwę. Zgniatamy ciasto aż będzie elastyczne. Odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. W dużym garnku rozgrzewamy olej. 


Między czasie wałkujemy ciasto wykrawamy dużym kubkiem kółka. Salami, ser mozzarella i pomidory kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i oregano. Na kółkach wykładamy farsz i zlepiamy jak pierogi. 


Smażymy w głębokim tłuszczu do uzyskania złotego koloru. Usmażone wykładamy na ręczniku papierowym, aby odsączyły się z tłuszczu. 


Podajemy z dowolnymi sosami. 


Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies