Przepyszne, bardzo słodkie, mięciutkie i puszyste pączki idealne na Tłusty Czwartek 😉 Tym razem nadziałam kremem pistacjowym i posypałam pudrem. Pączki zachowują swoją świeżość także na drugi dzień. Możemy udekorować w dowolny sposób. Polecam przepis 😉
SKŁADNIKI;
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 4 żółtka jajek,
- 3 łyżki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g miękkiego masła,
- 2 łyżki wódki,
- krem pistacjowy,
- cukier puder,
- olej do smażenia 1l.
WYKONANIE:
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie odrywamy kawałki ciasta ( wielkości mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę kremu pistacjowego, zlepiamy i tworzymy kulkę.
Pączki odkładamy na blat posypany mąką. Zostawiamy tak na z 10 -15 minut aby delikatnie podrosły.
Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy.
Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na złoty ładny kolor.
Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy według własnego uznania.
Smacznego 😉