Pączki z nadzieniem pistacjowym

Szpileczki i babeczki

Przepyszne, bardzo słodkie, mięciutkie i puszyste pączki idealne na Tłusty Czwartek 😉 Tym razem nadziałam kremem pistacjowym i posypałam pudrem. Pączki zachowują swoją świeżość także na drugi dzień. Możemy udekorować w dowolny sposób. Polecam przepis 😉

SKŁADNIKI;

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 4 żółtka jajek,
  • 3 łyżki cukru,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 50 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki wódki,
  • krem pistacjowy,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia 1l.

WYKONANIE:

Do miski wlewamy mleko, wsypujemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.

Do zaczynu dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Następnie odrywamy kawałki ciasta ( wielkości mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę kremu pistacjowego, zlepiamy i tworzymy kulkę.

Pączki odkładamy na blat posypany mąką. Zostawiamy tak na z 10 -15 minut aby delikatnie podrosły.

Do szerokiego garnka wlewamy olej i rozgrzewamy.

Pączki smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na złoty ładny kolor.

Usmażone pączki wykładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.

Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy według własnego uznania.

Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies