Dziś przygotowałam tradycyjne pączki nadziane marmoladą różaną. Pączki wychodzą mięciutkie i puszyste. Znikają jeszcze ciepłe. Możemy udekorować w dowolny sposób, polać lukrem lub czekoladą. Idealny wypiek na Tłusty Czwartek 😉 Polecam.
SKŁADNIKI;
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 4 żółtka jajek,
- 3 łyżki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 2 łyżki wódki,
- marmolada różana,
- cukier puder,
- olej do smażenia.
WYKONANIE;
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie odrywamy kawałki ciasta ( wielkości mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę marmolady różanej, zlepiamy i tworzymy kulkę.
Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
W głębokim, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉
2 komentarze
Uwielbiam takie pączki. Mniam, mniam 🙂
😉