Dziś przygotowałam tradycyjne pączki nadziane marmoladą różaną. Pączki wychodzą mięciutkie i puszyste. Znikają jeszcze ciepłe. Możemy udekorować w dowolny sposób, polać lukrem lub czekoladą. Idealny wypiek na Tłusty Czwartek 😉 Polecam.
SKŁADNIKI;
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 4 żółtka jajek,
- 3 łyżki cukru,
- 25 g świeżych drożdży,
- 50 g masła,
- 2 łyżki wódki,
- marmolada różana,
- cukier puder,
- olej do smażenia.
WYKONANIE;
Do miski wlewamy mleko, wsypujemy cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i ostawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie odrywamy kawałki ciasta ( wielkości mandarynki). Spłaszczamy wykładamy łyżeczkę marmolady różanej, zlepiamy i tworzymy kulkę.
Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
W głębokim, szerokim garnku rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron na złoty kolor.
Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

3 komentarze
Uwielbiam takie pączki. Mniam, mniam 🙂
😉
491316 469307You can definitely see your enthusiasm in the function you write. The world hopes for much more passionate writers like you who arent afraid to say how they believe. Always go following your heart. 428104