Pączki z czekoladą

Szpileczki i babeczki
500 g mąki pszennej,
250 ml ciepłego mleka,
4 żółtka jajek,
3 łyżki cukru,
25 g świeżych drożdży,
50 g masła,
2 łyżki wódki,
czekolada mleczna,
olej do głębokiego oleju.
Drożdże rozkruszamy do miski, wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Odstawiamy na 20 minut. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i ostawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Następnie odrywamy kawałki ciasta (mniej więcej wielkości większej mandarynki). Spłaszczamy wykładamy kostkę czekolady, zlepiamy i tworzymy kulkę.
 
Pączki układamy na bawełnianą ściereczkę, przykrywamy drugą ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
W głębokim,szerokim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy pączki z obu ston na złoty kolor na średnim ogniu.
Usmażone odsączamy z tłuszczu i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego 😉

Zobacz także

Napisz coś od Siebie

* Komentując zgadzasz się na udostępnienie danych osobowych zgodnie z polityką prywatności strony.
* Możliwość wstawiania linków w treści komentarza została wyłączona - komentarze zawierające linki będą automatycznie kasowane.

1 komentarz

Słodko Słodka 6 marca 2020 - 13:18

I jak tu przejść na dietę jak na około takie pyszności ;-)Z czekoladą się nie odmawia :-)Pycha

Odpowiedz

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w ustawieniach Twojej przeglądarki. Akceptuj Polityka prywatności

Polityka prywatności i plików cookies